Baby- en Peuterzwemmen

BABYZWEMMEN

Dinsdag, 09.00 - 09.30 uur
€ 31,00 per maand

Een leuke manier om de band tussen ouder en kind te versterken is babyzwemmen. Baby’s voelen zich in het water duidelijk op hun gemak omdat het hen aan de baarmoeder doet denken en voor de ouders is er niets leuker dan een kindje te zien kraaien van plezier. Maar babyzwemmen is niet alleen plezier, het is ook erg nuttig. Kinderen die aan babyzwemmen hebben gedaan zijn vaak verder in hun lichamelijke ontwikkeling, hebben een beter leervermogen en hebben meer uithoudingsvermogen. Bovendien verkleint babyzwemmen het risico op watervrees later.

Wanneer jij – of je partner – met je baby wil gaan zwemmen, is het een goed idee om ermee te beginnen wanner jullie kindje ongeveer 15 weken oud is. Wanneer een kindje op jongere leeftijd (6 tot 12 weken) onder water wordt gehouden, zal de luchtpijp zich automatisch afsluiten, zodat het kleintje zich niet kan verslikken. Dit reflex houdt aan tot ze ongeveer twaalf weken oud zijn. Daarna is het zeer snel weer aan te leren. Al na twee tot drie keer onder water gaan (na een teken van de ouder) kent de baby het onder water gaan en is het afgelopen met het geproest. Zwembadwater is trouwens niet schadelijk dus een keertje verslikken is niet zo erg.

GEWICHTLOOSHEID
Baby’s genieten van hun gevoel van gewichtloosheid en je ziet hoe ze met hun armen en handjes slaan en met hun beentjes schoppen van plezier. Bij babyzwemmen wordt er gebruik gemaakt van de natuurlijke reflexen die de baby meekrijgt vanuit de baarmoeder. Zo is het de bedoeling dat de baby zich spontaan om gaat draaien wanneer het op de buik te water wordt gelaten. Jouw kindje wordt geleerd hoe het kan drijven en bewegen in het water terwijl jij het uiteraard vasthoudt. De band tussen moeder of vader en baby wordt versterkt, doordat ze tijdens het samen zwemmen een wederzijds vertrouwen opbouwen. De baby wordt door middel van een doordacht lesschema spelenderwijs vertrouwd gemaakt met het water. De lessen zijn erop gericht ouders en kinderen zowel de gevaren als het plezier van water te leren respecteren. Dit betekent, dat de baby’s een grotere kans hebben zich te kunnen redden, mochten ze ooit in moeilijkheden komen.

TEMPERATUUR VAN HET WATER
Babyzwemmen wordt natuurlijk ook bij Rob Sports onder goede, gediplomeerde begeleiding gegeven. De watertemperatuur is minimaal 32 graden Celsius. Het is wel belangrijk dat jij zelf goed in de gaten houdt of je kindje niet te veel afkoelt. De lessen duren 30 minuten. Als je merkt dat je baby het koud krijgt ga je er gewoon wat eerder uit. Neem een badjasje mee om de baby na het zwemmen lekker in te wikkelen.

LUIERS
Géén luiers zeggen de begeleiders. Een luier zuigt zich vol met water, wordt topzwaar en hierdoor wordt je kindje voorover “geduwd”. Er zijn tegenwoordig wel speciale zwemluiers op de markt, maar daarmee geef je alleen maar veel geld uit. Een zwembroekje is prima! Als er een “poep”ongelukje gebeurt wordt dat keurig tegengehouden door het zwembroekje.

VOORDELEN VAN HET BABYZWEMMEN

  • Het geeft je kindje het vertrouwen geven in de mogelijkheden van het water
  • Het bevordert de gezondheid van je kind (sterker hartje, sterkere longen)
  • Het bevordert de motorische en sociale ontwikkeling
  • Het versterkt de band tussen ouder en kind op speelse wijze
  • Het werkt ontspannend voor jou en je kindje

PUPPYZWEMMEN

Dinsdag, 09.30-10.00 uur & 10.00-10.30 uur
€ 31,00 per maand

Na het babyzwemmen is het mogelijk om door te stromen naar het Puppyzwemmen. Vanaf de leeftijd van 1 tot en met 3 jaar worden kinderen voorbereid op de zwemlessen voor de zwemdiploma’s van het Zwem ABC. Kinderen die Puppyzwemmen hebben gedaan zijn al bekend met onze lesgevers en zijn vaak al helemaal “watervrij”. Deelname aan dit zwemprogramma voor jonge kinderen is geen garantie voor het snel behalen van een zwemdiploma, maar heeft zeer zeker veel voordelen.

Onder deskundige begeleiding en op een speelse wijze leert de peuter zowel de plezierige als ook de gevaarlijke aspecten van het water kennen. Dat kan handig zijn als het kind bijvoorbeeld (on)vrijwillig te water raakt.

Kinderen leren verplaatsen in het water, spetteren, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen.

Elke week op dinsdagochtend fijn met één ouder in het zwembad dollen. In overleg mag de andere ouder, opa of oma natuurlijk wel een keertje mee zwemmen. Onder leiding van juf Jacky worden alle vaardigheden geoefend. Eerst voor Puppy 1, dan voor Puppy 2 en daarna voor Puppy 3.

Voor elke Puppy moet worden voldaan aan een serie proefjes. Eén keer per jaar organiseren wij daarom een “Puppy Examen”. Iedereen mag komen kijken en in een sfeervolle omgeving laten de kinderen al hun vaardigheden zien. Zodra dat lukt (en dat lukt), komt het ook zwart op wit te staan. De kinderen ontvangen een Puppy certificaat en een mooie actiefoto, alle belangstellenden een kopje koffie met een koekje.