Baby- en Peuterzwemmen
VRIJZWEMMEN MET BABY EN PEUTER
Zwemmen met je baby en/of peuter kan vaak op:
Dinsdag tussen 09.00 uur - 09.30 uur.
Donderdag tussen 10.30 - 11.30 uur
Klik hier om te reserveren.
Volg de aanwijzingen in het systeem en betaal via Ideal.
Tijdens de zomervakantie is er geen ouder/kind zwemmen.
Indien mogelijk proberen wij op bepaalde tussenuurtjes
nog momenten in te plannen
BABY EN PEUTER (VRIJ) ZWEMMEN.
Een leuke manier om de band tussen ouder en kind te versterken is baby en peuter zwemmen. Baby’s voelen zich in het water duidelijk op hun gemak omdat het hen aan de baarmoeder doet denken en voor de ouders is er niets leuker dan een kindje te zien kraaien van plezier. Maar babyzwemmen is niet alleen plezier, het is ook erg nuttig. Kinderen die aan babyzwemmen hebben gedaan zijn vaak verder in hun lichamelijke ontwikkeling, hebben een beter leervermogen en hebben meer uithoudingsvermogen. Bovendien verkleint babyzwemmen het risico op watervrees later.
Wanneer jij – of je partner – met je baby wil gaan zwemmen, is het een goed idee om ermee te beginnen wanner jullie kindje ongeveer 15 weken oud is. Wanneer een kindje op jongere leeftijd (6 tot 12 weken) onder water wordt gehouden, zal de luchtpijp zich automatisch afsluiten, zodat het kleintje zich niet kan verslikken. Dit reflex houdt aan tot ze ongeveer twaalf weken oud zijn. Daarna is het zeer snel weer aan te leren. Al na twee tot drie keer onder water gaan (na een teken van de ouder) kent de baby het onder water gaan en is het afgelopen met het geproest. Zwembadwater is trouwens niet schadelijk dus een keertje verslikken is niet zo erg.
GEWICHTLOOSHEID
Baby’s genieten van hun gevoel van gewichtloosheid en je ziet hoe ze met hun armen en handjes slaan en met hun beentjes schoppen van plezier. Bij babyzwemmen wordt er gebruik gemaakt van de natuurlijke reflexen die de baby meekrijgt vanuit de baarmoeder. Zo is het de bedoeling dat de baby zich spontaan om gaat draaien wanneer het op de buik te water wordt gelaten. Jouw kindje wordt geleerd hoe het kan drijven en bewegen in het water terwijl jij het uiteraard vasthoudt. De band tussen moeder of vader en baby wordt versterkt, doordat ze tijdens het samen zwemmen een wederzijds vertrouwen opbouwen. De baby wordt door middel van een doordacht lesschema spelenderwijs vertrouwd gemaakt met het water. De lessen zijn erop gericht ouders en kinderen zowel de gevaren als het plezier van water te leren respecteren. Dit betekent, dat de baby’s een grotere kans hebben zich te kunnen redden, mochten ze ooit in moeilijkheden komen.
TEMPERATUUR VAN HET WATER
De watertemperatuur is minimaal 32 graden Celsius. Het is wel belangrijk dat jij zelf goed in de gaten houdt of je kindje niet te veel afkoelt. Het vrijzwemmen met je baby is 30 minuten. Als je merkt dat je baby het koud krijgt ga je er gewoon wat eerder uit. Neem een badjasje mee om de baby na het zwemmen lekker in te wikkelen.
LUIERS
Géén luiers zeggen de begeleiders. Een luier zuigt zich vol met water, wordt topzwaar en hierdoor wordt je kindje voorover “geduwd”. Er zijn tegenwoordig wel speciale zwemluiers op de markt, maar daarmee geef je alleen maar veel geld uit. Een zwembroekje is prima! Als er een “poep” ongelukje gebeurt wordt dat keurig tegengehouden door het zwembroekje.
VOORDELEN VAN HET BABY EN PEUTER ZWEMMEN
- Het bevordert de gezondheid van je kind (sterker hartje, sterkere longen)
- Het bevordert de motorische en sociale ontwikkeling
- Het versterkt de band tussen ouder en kind op speelse wijze
- Het werkt ontspannend voor jou en je kindje